BIO CLEAN - Nedves tisztítás - Ruhatisztító

Tartalomhoz ugrás

BIO CLEAN


A nedves tisztítás Jelképe egy , amely az angol elnevezésből ered. (Wet cleaning). A mosás jelképe a teknőforma (). Magyarországon az eljárás a TOP CLEAN által exkluzívan bevezetett BIO CLEAN eljárásaként terjedt el a hálózatunkban.

BIO CLEAN - Esküvői ruha tisztítása

Cégünk nagy tapasztattal rendelkezik a menyasszonyi ruhák tisztításában, amely a BIO CLEAN tisztítás egyik erőssége. BIO CLEAN eljárásunk segítségével tökéletesen tudjuk a nagy napon a ragyogó hófehér tisztaságot biztosítani.

Speciális adalékanyagaink segítségével és a gépeink kíméletességével még a legragyogóbb kövek és kiegészítők is biztonságban vannak, így biztos lehet benne, hogy az ara élete egyik legfontosabb napján a ruhája és a kiegészítői emelik szépségét és segítenek felejthetetlenné tenni a nagy napot.

BIO CLEAN nedves tisztítás 90-es évek elején a következő célkitűzésekkel jött létre

 • A textiltisztítás megvalósítása perklóretilén nélkül.
 • Az ügyfelek fogadási készségének javítása az ipari textiltisztítás tekintetében.
 • A textiltisztítók szolgáltatási kínálatának bővítése.
 • Az ügyfelekhez közeli telephelyek megtartása a textiltisztítók számára.
 • A textiltisztítók versenyképességének javítása a háztartásban történő textilápolással szemben.

Emiatt a Nedves Tisztítás-eljárás úgy van kidolgozva, hogy azzal alapvetően minden felsőruházati textília, a férfiingtől az estélyi ruháig, tisztítható legyen. A szénhidrogén-oldószeres (HC) textiltisztítás közel azonos időben történő piaci bevezetése miatt a nedves tisztítás a kezdetektől nem jelentette az egyetlen alternatívát a perklóretilénben való vegytisztítással szemben.  A gyakorlatban ez oda vezetett, hogy a textiltisztítók a nedves tisztítást inkább csak kiegészítésnek, de nem a perklóretilénes tisztítás alternatívájának tekintették. A piacon kialakult a fölöttébb célszerű gyakorlat a perklóretilénes tisztítási technikának a KWL-ből és a nedvestisztításból álló kombinációja általi pótlására. A nedves tisztításnak soha nem volt ez a céliránya. A fejlesztési cél, csak úgy, mint mindig, a teljes szerviz.

A textíliák tisztítása vízben

higiénikus, kímélő, az embereknek és a környezetnek megfelelő.

Ahhoz, hogy az olyan kezelési jelölésű textíliákat, amelyek a háztartási mosást megengedik, textiltisztító üzemekben vízzel kezeljük, nincs szükség nedves tisztításra. A nedves tisztítás ennél tovább megy. A "P" és "F" kezelési jelöléssel ellátott textíliáknak is kezelhetőknek kell lenniük. Az időközben szerzett sokéves tapasztalatok és a nedvestisztítási technika továbbfejlesztései, együtt a mosógépek, szárítók és kikészítő készülékek továbbfejlődésével ma már teljesítik az alábbi elvárásokat:

 • A nedves tisztításban tisztított textíliák tisztábbak, frissebbek és higiénikusabbak, mint bármely más, oldószeres tisztítási eljárásban történő tisztítás.
 • A tiszta selyemből készült textíliák kezeléséhez, a modern impregnált áruk és szintetikus szálú és kevert szövetű textíliák számára a nedves tisztításban történő tisztítás hatékonyabb, kímélőbb és legtöbbször kockázatszegényebb is, mint az oldószerekben végzett tisztítás.
 • Az érzékeny, gyapjúból, kasmírból, Lambswoolból készült kötöttáruk a nedves tisztítás helyes alkalmazása esetén jobb és kockázatszegényebb kezelést kapnak, mint a perklóretilénben.
 • Az áru válogatásához öltöny- és kosztümzakók esetén, viszkózból és vászonból készült szövetek esetén, érzékeny kötöttáru és intenzíven színezett selyemcikkek esetén a nedves tisztításban történő tisztításhoz nagyobb gondosságra és több szakismeretre van szükség, mint vegytisztításhoz.
 • A végső ráfordítás gyapotból készült és kevert szövetű textíliáknál a nedves tisztítás után kisebb, mint a vegytisztításban.
 • Nadrágok, szoknyák, ruhák és pulóverek esetében ez a vegytisztítással hasonlítható össze. Öltönyzakóknál, kosztümzakóknál és gyapjúkabátoknál a végső ráfordítás a nedves tisztítás után nagyobb, mint a vegytisztítás esetén.
 • Ahhoz, hogy a nedves tisztításban eredményesen dolgozzunk, specifikus szakismeretekre és gondos munkavégzésre van szükség. A hibahányad, a textíliákra vonatkoztatva, nem olyan nagy, mint a vegytisztításnál. Másfelől a kockázatok a környezeti terhelés és a munkabiztonság tekintetében sokkal kisebbek, mint oldószerek használata esetén.
 • Ha a nedvestisztítás alatt csupán azon textíliák kezelését értjük, amelyek a kezelési jelölés szerint a háztartásban egy finom- vagy kézi mosásnak alávethetők, akkor minden modern mosó- és centrifugáló gép használható, amennyiben egy finommosási- illetve egy gyapjúmosási programmal rendelkezik.
 • Az itt használandó dobos szárítóknak egy olyan hőmérséklet-vezérléssel kell rendelkezniük, amely biztosítja, hogy a távozó levegő hőmérséklete ne legyen magasabb, mint 60 °C.
 • A szárítóprogramokat úgy kell kialakítani, hogy a túlszárítást (kevesebb, mint 8% maradéknedvesség) megakadályozzák.

Mi a különbség a nedves tisztítás és a mosás között?


 • A nedves tisztítás nagy dobátmérőjű és űrtartalmú dobbal ellátott mosógépben történik, ahol a töltősúly aránya közel fele a mosásnál alkalmazottnak.
 • A nedves tisztítás vizet használ oldószerként és vegyszer, illetve adalék anyag használata nem a tisztítás miatt, hanem a textília védelmében kerül felhasználásra.
 • A mechanikai hatás legjobban a hagyományos mosás gyapjú programjánál alkalmazott eljáráshoz áll közel.
 • A nedves tisztítás sokkal alacsonyabb – jellemzően 30°C-os – hőmérsékleten történik.
 • A nedves tisztító gépek használhatóak mind BIO CLEAN, mind hagyományos mosási eljáráshoz, azonban a fordítottja nem igaz. A nedves tisztítás szimbólummal ellátott textília nem tisztítható a hagyományos mosógép gyapjú programjával.
 • A nedves tisztító gépeknek általában 4 adagolójuk és inverteres sebesség szabályzójuk van és gazdaságosan használhatók még ing és düftin anyagok tisztítására is. A hagyományos mosógépek ilyen adagolókkal, illetve inverteres sebességszabályozóval nem rendelkeznek.
 • A nedves tisztításnál használt finom szabályozású korszerű szárítók jól csökkentik a szárításból adódó kockázati tényezőket, míg a hagyományos szárítók szabályozási értékegysége ezeket nem közelíti meg.
 • A nedves tisztítás alkalmazása esetén korrektül tisztíthatók az ÖKO textíliák teljes köre, biztosítva a tartósabb színeket, az allergiamentességet és az ÖKO textíliák egyéb humánökológiai jellemzőit.

Lényeges, hogy a textília kezelésénél az extrém alacsony flottában érvényesülő mechanikai hatás a sulykolás és a relaxáció ideje a felületet védi a zsugorodástól, valamint speciális vegyszerek alkalmazásával csökkentik a természetes szálak duzzadását, ezzel növelik a felületcsúszó képességét és polimer bevonattal fixálják a felületi struktúrát. A víztelenítés extrém centrifugálási gyorsulással, speciálisan erre a célra kifejlesztett gépben és az azt követő szárítással egy megfelelően vezérelt szárítóban történik.

1998 - ban létrejött az Aquacarb projekt megvalósítására az Európai Bizottság azzal a céllal, hogy a „W” tisztítási jelzés CEN- előírásainak elkészítéséhez a vizsgálati feltételeket és a megkülönböztető jelképet kidolgozza, amely az óta meg is történt. A nedves kezelésre vonatkozó „W” kezelési jelkép paraméterei, ellentétben a háztartási mosással, a csökkentett mechanikai hatás és semleges, általánosan használt, nem ionos tenzidek alkalmazását jelentik, adagolók programozott alkalmazásával. A „W” kezelési jelkép azt garantálja, hogy a nedves tisztítás olyan textiltisztítási eljárás, amellyel minden mosható jelzéssel ellátott textíliát és a „W” kezelési jelképpel ellátott textíliákat megbízhatóan tisztíthatunk.

nedves kezelésére vonatkozik
: Ez a jelkép a nem kényes textíliák nedves kezelésére vonatkozik. A mechanikai hatás megfelel egy kíméletes programnak.
nedves kezelésére vonatkozik
: Ez a jelkép az kényes textíliáknál használható. A nedves kezelést és forgódobos szárítógépben való 15 % nedvességtartalomig történő szárítást engedélyezi.
nedves kezelésére vonatkozik
: Ezt a szimbólumot a nagyon kényes textíliáknál alkalmazzák. A fokozottan kíméletes nedves tisztítási folyamat után a gépben csupán fellazítják a ruhákat, és azután levegőn szárítják.
Szolgáltatás információ

Ruhatisztító üzletkek


Allee Ruhatisztító
Budapest, Váli utca 3.

Budagyöngye Ruhatisztító
Budapest, Szilágyi Erzsébet f. 121.

Pólus Ruhatisztító
Budapest, Szentmihályi út 131.

További ruhatisztító üzletek

Székhely (adminisztráció)


TOP SERVICE Hungária Kft.
Email: info@topservice.hu

Céges ajánlatok

Hotelszerviz
BÜFA segédanyagok

Top Service Hungária Kft.©
Adatvédelmi tájékoztató 2018

Kapcsolattartó


Karl Zoltán
Telefon: +36-30-932-2001
Email: karl.zoltan@topservice.hu

Vállalási szabályzat
Vissza a tartalomhoz