BIO CLEAN - Nedves tisztítás - Top Clean Ruhatisztító - Ametiszt Ruhatisztító

TOP CLEAN Hungária Kft. céges ajánlatok

Magyar - Hungarian - Ungarisch

Tartalomhoz ugrás

BIO CLEAN - Nedves tisztítás

Jelképe egy , amely az angol elnevezésből ered. (Wet cleaning). A mosás jelképe a teknőforma (). Magyarországon az eljárás a TOP CLEAN által exkluzívan bevezetett BIO CLEAN eljárásaként terjedt el a hálózatunkban.
A BIO CLEAN nedves tisztítás a 90-es évek elején a következő célkitűzésekkel jött létre:

 • A textiltisztítás megvalósítása perklóretilén nélkül.
 • Az ügyfelek fogadási készségének javítása az ipari textiltisztítás tekintetében.
 • A textiltisztítók versenyképességének javítása a háztartásban történő textilápolással szemben.
 • A textiltisztítók szolgáltatási kínálatának bővítése.
 • Az ügyfelekhez közeli telephelyek megtartása a textiltisztítók számára.
Emiatt a Nedves Tisztítás-eljárás úgy van kidolgozva, hogy azzal alapvetően minden felsőruházati textília, a férfiingtől az estélyi ruháig, tisztítható legyen. A szénhidrogén-oldószeres (HC) textiltisztítás közel azonos időben történő piaci bevezetése miatt a nedves tisztítás a kezdetektől nem jelentette az egyetlen alternatívát a perklóretilénben való vegytisztítással szemben.  A gyakorlatban ez oda vezetett, hogy a textiltisztítók a nedves tisztítást inkább csak kiegészítésnek, de nem a perklóretilénes tisztítás alternatívájának tekintették. A piacon kialakult a fölöttébb célszerű gyakorlat a perklóretilénes tisztítási technikának a KWL-ből és a nedvestisztításból álló kombinációja általi pótlására. A nedves tisztításnak soha nem volt ez a céliránya. A fejlesztési cél, csak úgy, mint mindig, a teljes szerviz.

A textíliák tisztítása vízben: higiénikus, kímélő, az embereknek és a környezetnek megfelelő.

Ahhoz, hogy az olyan kezelési jelölésű textíliákat, amelyek a háztartási mosást megengedik, textiltisztító üzemekben vízzel kezeljük, nincs szükség nedves tisztításra. A nedves tisztítás ennél tovább megy. A "P" és "F" kezelési jelöléssel ellátott textíliáknak is kezelhetőknek kell lenniük. Az időközben szerzett sokéves tapasztalatok és a nedvestisztítási technika továbbfejlesztései, együtt a mosógépek, szárítók és kikészítő készülékek továbbfejlődésével ma már teljesítik az alábbi elvárásokat:

 • A nedves tisztításban tisztított textíliák tisztábbak, frissebbek és higiénikusabbak, mint bármely más, oldószeres tisztítási eljárásban történő tisztítás.
 • A tiszta selyemből készült textíliák kezeléséhez, a modern impregnált áruk és szintetikus szálú és kevert szövetű textíliák számára a nedves tisztításban történő tisztítás hatékonyabb, kímélőbb és legtöbbször kockázatszegényebb is, mint az oldószerekben végzett tisztítás.
 • Az érzékeny, gyapjúból, kasmírból, Lambswoolból készült kötöttáruk a nedves tisztítás helyes alkalmazása esetén jobb és kockázatszegényebb kezelést kapnak, mint a perklóretilénben.
 • Az áru válogatásához öltöny- és kosztümzakók esetén, viszkózból és vászonból készült szövetek esetén, érzékeny kötöttáru és intenzíven színezett selyemcikkek esetén a nedves tisztításban történő tisztításhoz nagyobb gondosságra és több szakismeretre van szükség, mint vegytisztításhoz.
 • A végső ráfordítás gyapotból készült és kevert szövetű textíliáknál a nedves tisztítás után kisebb, mint a vegytisztításban.
 • Nadrágok, szoknyák, ruhák és pulóverek esetében ez a vegytisztítással hasonlítható össze. Öltönyzakóknál, kosztümzakóknál és gyapjúkabátoknál a végső ráfordítás a nedves tisztítás után nagyobb, mint a vegytisztítás esetén.
 • Ahhoz, hogy a nedves tisztításban eredményesen dolgozzunk, specifikus szakismeretekre és gondos munkavégzésre van szükség. A hibahányad, a textíliákra vonatkoztatva, nem olyan nagy, mint a vegytisztításnál. Másfelől a kockázatok a környezeti terhelés és a munkabiztonság tekintetében sokkal kisebbek, mint oldószerek használata esetén.
 • Ha a nedvestisztítás alatt csupán azon textíliák kezelését értjük, amelyek a kezelési jelölés szerint a háztartásban egy finom- vagy kézi mosásnak alávethetők, akkor minden modern mosó- és centrifugáló gép használható, amennyiben egy finommosási- illetve egy gyapjúmosási programmal rendelkezik.
 • Az itt használandó dobos szárítóknak egy olyan hőmérséklet-vezérléssel kell rendelkezniük, amely biztosítja, hogy a távozó levegő hőmérséklete ne legyen magasabb, mint 60 °C.
 • A szárítóprogramokat úgy kell kialakítani, hogy a túlszárítást (kevesebb, mint 8% maradéknedvesség) megakadályozzák.

Mi a különbség a nedves tisztítás és a mosás között?

 • A nedves tisztítás nagy dobátmérőjű és űrtartalmú dobbal ellátott mosógépben történik, ahol a töltősúly aránya közel fele a mosásnál alkalmazottnak.
 • A nedves tisztítás vizet használ oldószerként és vegyszer, illetve adalék anyag használata nem a tisztítás miatt, hanem a textília védelmében kerül felhasználásra.
 • A mechanikai hatás legjobban a hagyományos mosás gyapjú programjánál alkalmazott eljáráshoz áll közel.
 • A nedves tisztítás sokkal alacsonyabb – jellemzően 30°C-os – hőmérsékleten történik.
 • A nedves tisztító gépek használhatóak mind BIO CLEAN, mind hagyományos mosási eljáráshoz, azonban a fordítottja nem igaz. A nedves tisztítás szimbólummal ellátott textília nem tisztítható a hagyományos mosógép gyapjú programjával.
 • A nedves tisztító gépeknek általában 4 adagolójuk és inverteres sebesség szabályzójuk van és gazdaságosan használhatók még ing és düftin anyagok tisztítására is. A hagyományos mosógépek ilyen adagolókkal, illetve inverteres sebességszabályozóval nem rendelkeznek.
 • A nedves tisztításnál használt finom szabályozású korszerű szárítók jól csökkentik a szárításból adódó kockázati tényezőket, míg a hagyományos szárítók szabályozási értékegysége ezeket nem közelíti meg.
 • A nedves tisztítás alkalmazása esetén korrektül tisztíthatók az ÖKO textíliák teljes köre, biztosítva a tartósabb színeket, az allergiamentességet és az ÖKO textíliák egyéb humánökológiai jellemzőit.

Lényeges, hogy a textília kezelésénél az extrém alacsony flottában érvényesülő mechanikai hatás a sulykolás és a relaxáció ideje a felületet védi a zsugorodástól, valamint speciális vegyszerek alkalmazásával csökkentik a természetes szálak duzzadását, ezzel növelik a felületcsúszó képességét és polimer bevonattal fixálják a felületi struktúrát. A víztelenítés extrém centrifugálási gyorsulással, speciálisan erre a célra kifejlesztett gépben és az azt követő szárítással egy megfelelően vezérelt szárítóban történik.

1998 - ban létrejött az Aquacarb projekt megvalósítására az Európai Bizottság azzal a céllal, hogy a „W” tisztítási jelzés CEN- előírásainak elkészítéséhez a vizsgálati feltételeket és a megkülönböztető jelképet kidolgozza, amely az óta meg is történt. A nedves kezelésre vonatkozó „W” kezelési jelkép paraméterei, ellentétben a háztartási mosással, a csökkentett mechanikai hatás és semleges, általánosan használt, nem ionos tenzidek alkalmazását jelentik, adagolók programozott alkalmazásával. A „W” kezelési jelkép azt garantálja, hogy a nedves tisztítás olyan textiltisztítási eljárás, amellyel minden mosható jelzéssel ellátott textíliát és a „W” kezelési jelképpel ellátott textíliákat megbízhatóan tisztíthatunk.

nedves kezelésére vonatkozik
: Ez a jelkép a nem kényes textíliák nedves kezelésére vonatkozik. A mechanikai hatás megfelel egy kíméletes programnak.
nedves kezelésére vonatkozik
: Ez a jelkép az kényes textíliáknál használható. A nedves kezelést és forgódobos szárítógépben való 15 % nedvességtartalomig történő szárítást engedélyezi.
nedves kezelésére vonatkozik
: Ezt a szimbólumot a nagyon kényes textíliáknál alkalmazzák. A fokozottan kíméletes nedves tisztítási folyamat után a gépben csupán fellazítják a ruhákat, és azután levegőn szárítják.

Esküvői ruha tisztítása
Cégünk nagy tapasztattal rendelkezik a menyasszonyi ruhák tisztításában, amely a BIO CLEAN tisztítás egyik erőssége. BIO CLEAN eljárásunk segítségével tökéletesen tudjuk a nagy napon a ragyogó hófehér tisztaságot biztosítani. Speciális adalékanyagaink segítségével és a gépeink kíméletességével még a legragyogóbb kövek és kiegészítők is biztonságban vannak, így biztos lehet benne, hogy az ara élete egyik legfontosabb napján a ruhája és a kiegészítői emelik szépségét és segítenek felejthetetlenné tenni a nagy napot.

Ruhatisztító kereső

Üzletek

Allee Ruhatisztító Szalon
1117 Budapest, Váli u. 3.
Telefon: +36-1-883-8470

Campona Ruhatisztító Szalon
1222 Budapest, Nagytétényi út 37-45.
Telefon: +36-1-424-3187

Sugár Ruhatisztító Szalon
1148 Budapest, Örs vezér tere 24.
Telefon: +36-1-469-5336
Kapcsolattartók

Technikai Manager
Saskőy Attila Supervisor
Telefon: +36-30-9322-001
Email: s.attila@topemail.hu

Human Manager
Miknyóczki Mihály supervisor
Telefon: +36-20-951-8058
Email: m.mihaly@topemail.hu

RSS RSS hírek és akciók

Székhely (adminisztráció)

TOP CLEAN Hungária Kft.
1112 Budapest, Ütköző sor 6.
Telefon: +36-1-227-5648
E-mail: info@topclean.hu
Fax: +36-1-227-5851

Székhely (adminisztráció)
TOP CLEAN Hungária Kft.
1112 Budapest, Ütköző sor 6.
Telefon: +36-1-227-5648
Fax: +36-1-227-5851
Vissza a tartalomhoz