Ruhafestés – textilfestés (színezés) - Ruhatisztító

Tartalomhoz ugrás

Ruhafestés

Ruháink színével gyakran adódik gondunk. A folyamatos használat, vagy egy-egy baleset hordhatatlanná teheti a még oly márkás, kedvelt ruhadarabjainkat is! Idővel a mosások, tisztítások során minden ruha veszít a színéből. A nap „jótékony” hatása is megteszi a magáét. Az is lehet, hogy meguntuk a ruhánk színét, vagy nem illik már a ruhatárunkhoz.

Emellett kivel ne fordult volna már elő, hogy egy-egy színét eresztő holmi összefogja a többi ruhát, vagy véletlenül magasabb hőfokon mostunk, mint szabad lett volna? A ruhákban felejtett dolgokról már ne is beszéljünk! Toll, színes papír, bőrkesztyű… végtelen a sor. Takarításnál használt klór, domestos vagy más maró anyag, a munka vagy szórakozás közben használt festék, házilag kiszedni próbált folt – ami benne maradt mégis, de a ruha színe nem…
Ruhafestés – textilfestés (színezés)

Ez olykor a sok tízezer forintos ruhánk végét jelenheti?

Nem! Nem kell kidobni, újat venni, sem lemondani az utcai használatról, „háziruhává” leminősíteni kedvenc ruhánkat!

Festés!

Juthat eszünkbe. Aztán először a „csináld magad” gondolat! Így sokan próbálkoznak házi festéssel, hiszen többféle festék is kapható a boltokban.

A próbálkozások elsöprő többsége azonban csak elégedetlenséget eredményez. Gyakori az „otthon már festettem” megjegyzéssel érkező megrendelőnk. Amikor pedig az árat is megtudják, végleg lemondanak a házilagos festésről, hiszen nem sokkal többért, mint a korábban vásárolt festék ára, megkapják a megfelelő eredményt.

Szolgáltatásunk lényege, hogy megfakult vagy foltos, mosott, használt ruhák újrahordhatóságát biztosítjuk azáltal, hogy adott színekkel (nem színekre!) megfestjük a ruhadarabokat, ezzel biztosítjuk, hogy az adott szín és az eredeti szín összhatásaként keletkező homogén, egyenletes színű, használatra újra alkalmas ruhadarabokat a legtöbbször újszerű hatást keltő módon hordhassa a Megrendelő.

A szaktudás

Bízzon a szakember tudásában, az alkalmazott anyagokban, a technológiában! Amit gazdaságosan meg lehet, azt megmentjük, megfestjük!

Sokakban felmerül a kérdés, hogy a festett ruha megfogja-e a testüket, a többi ruhát, azonban ez nem fordulhat elő! A gyárival megegyező, sőt gyakran számos termékkel összevetve annál jobb színtartósággal készülnek a festések. Csupán a mosásra és a megfelelő szer használatára kell ügyelnünk. 40 C-on, a színes ruháknál megszokott mosószerekkel moshatóak.

Egy ruhadarab festhetőségének akadnak korlátai is: az alapanyag(ok), a ruha kidolgozása (pl. a varrások erőssége, ragasztások), a ruha állapota (kopás, sérülések stb.), az eredeti szín, sérülést okozó (akár egy másik, ezzel  együtt festett ruhát tönkre tevő) díszek, kiegészítők, a színezék tapadását, anyagba való bejutását akadályozó szennyeződés (pl. gyanta, olajfesték stb.)

Az anyag összetételét feltüntető címke gyakran hiányzik a ruhákról, sokan nem szeretik, mert zavarja a komfortérzetüket. Azonban ennek hiányában kockázatos a festés, mert bár egy szakember hozzávetőleg meg tudja állapítani, milyen jellegű szálból készülhetett a textil, de nem garantálható az eredmény, anyagösszetétel hiánya esetén tisztítói felelősség nélkül vállalhatjuk csak a festést.

Mire számíthatunk?

A festés hasonló módon történik, mint a mosás. Azaz vizes fürdőben, a teljes ruha kerül megfestésre, egy megfelelően összeállított színező fürdőben, többedmagával.
 • A 11 alapszín (de fehérrel nem!) mindegyikével tudunk festeni. Alapvetően a sötét színek eredményesek: a sötétbarna, -kék, -zöld, bordó, -lila, -sárga, -narancs, -rózsaszín, -vörös (piros), -szürke, és a fekete.
 • A feketével való festés teljes fedést ér el, alapszíntől függetlenül, de néhány nagyon erős bordó, piros, sárga, ciklámen alapszín a színezésnél átüthet. Ez a festésnél szinte kivétel nélkül előnyös hatású, dekoratív.

Ahhoz, hogy a színezék behatolhasson a szálas anyagba, megfelelő időre, hőmérsékletre, mozgatásra van szükség, így festés – a megfelelő minőség érdekében - magas hőmérsékleten, erős fizikai igénybevétel mellett történik. Mindezekből következik:

Minden olyan textília kiválóan festhető, ami természetes szálakból készül.


Ez alól néhány kivétel van:

 • gyapjú: nagy eséllyel nemezelődik, megkeményedik, összemehet (előre nem látható)
 • len, kender, egyéb kemény(„fás”) anyagok: megtörhetnek, márványos hatásúak lehetnek, nem vagy alig vasalhatóak. Sajnos igaz ez a nagyon vastag, kemény szövetekre is (ponyva, erős farmer stb.)
 • A magas hőmérséklet és a mechanikai igénybevétel miatt a gyenge, sérült, kopott (koptatott, szaggatott) anyag nem mindig vészeli át további sérülés nélkül a folyamatot.
 • Foltos, színhiányos anyagokat is lehet festeni, a sérülés mértékétől függően. Minél nagyobb a színeltérés az eredeti és a folt között, annál mélyebb, sötétebb színnel lehet jó eredményt elérni. Leginkább (és végső esetben) a fekete szín alkalmas a használat során keletkezett erős kopások, és a színhiányok, napszívás stb. elfedésére.
 • A konfekcionált termékek mellett vállaljuk különböző termékek (vásznak, szövetek, szalagok, hevederek, cipőfűzők) festését is, mind lakossági, mind közületi megrendelők részére. A végáruk méret korlát mellett festhetőek, a technológiai korlátok miatt.
 • Jó eredménnyel tudjuk a más ruha lefogása által keletkezett foltokat eltávolítani.
 • Napszívás szintetikus/pamut keveréknél nem jelentős gond, ha hasonló színre akarják festetni, mert csak a pamut fakul, az viszont fel is veszi a festéket.

A festés eredményeként kapható szín (100 % pamut esetén, alapszín élénkségétől függően, csak tájékoztató jelleggel, NEM EZEKRE A SZÍNEKRE FESTÜNK, CSAK TÁJÉKOZTATÁSÚL)

A festendő anyag eredeti színéről jó eséllyel az alábbi színekre festhető:

Barna
 • sötétbarnával ⇒ sötétbarna
 • sötétzölddel ⇒ zöldes-barna
Vörös
 • sötétbarnával ⇒ vörösesbarna
 • sötétkékkel ⇒ lila
 • sötétzölddel ⇒ barnásfekete
Kék
 • sötétkékkel ⇒ sötétkék
 • sötétzölddel ⇒ zöldesszürke
Lila
 • sötétbarnával ⇒ sötétbarna
 • sötétkékkel ⇒ kékeslila
 • sötétzölddel ⇒ kékesszürke
Zöld
 • sötétbarnával ⇒ zöldesbarna
 • sötétkékkel ⇒ szürkészöld
 • sötétzölddel ⇒ sötétzöld
Sárga
 • sötétbarnával ⇒ sárgásbarna
 • sötétkékkel ⇒ zöld
 • sötétzölddel ⇒ világoszöld
Szürke
 • sötétbarnával ⇒ szürkésbarna
 • sötétkékkel ⇒ sötétkék
 • sötétzölddel ⇒ szürkészöld
Ruhafestés – textilfestés (színezés)

Mire NE számítsunk?

 • Minden ruha más-más színű a festés előtt, más az anyagösszetétele. Mivel egyszerre több ruhát festünk, az azonos színező fürdőben megfestve szükségszerűen eltérő lesz (árnyalatokban) a végeredmény is, minden ruha más és más. KONKRÉT SZÍNRE HASZNÁLT RUHÁT NEM LEHET MEGFESTENI! Gazdaságosan (értsd: „megfizethető áron”) csak úgy lehet festeni, ha az egyforma színnel festendő, de sokféle ruhát egy flottában megfestjük (persze egyéb jellemzők szerint csoportosítva, ahogyan a tisztításnál-mosásnál is történik). Így ahány ruha, annyiféle árnyalat és szín keletkezik, természetesen döntően a használt színezék színcsaládjába tartozó színekben.
 • A textilfestés a bőrfestéssel ellentétben nem „fedőfestés”. Úgy működik, mint a gyermekkorunk vízfestéke: egymásra hatnak, pl. sárga anyagot nem lehet kékre megfesteni, mert zöld lesz. A textilek színezése ún. „kivonó színezés”. Azaz, a ruha fényvisszaverő képességét változtatjuk úgy, hogy elnyeli a színek egy részét. Minden „újabb színnel való festésnél” tovább csökken a fényvisszaverő képessége. Pl. ha zöld ruhát pirossal megfestünk, szürke lesz. Ezért csak sötétebb színre és az eredeti színhez hasonló színre lehet festeni. Pl. pirosat bordóra, barnára, világoskéket sötétzöldre, sötétkékre stb. VILÁGOSABB SZÍNRE NEM LEHET FESTENI!
 • Különösen fontos, hogy fehérre nem lehet festeni (színes ruhát), hanem csak ún. fehérítés lehet eredményes az eredetileg fehér anyagú ruhán, ami viszont az anyagok egy részét károsíthatja.
 • Ha olyan szennyeződés, vagy kikészítés (műgyanta, impregnálás) van a textilen, ami a víz szálba jutását akadályozza, akkor az a rész nem festődik. Ezért pl. barna olajfestéket csak barnára festett ruha tudja „elrejteni”.
 • Szintetikus anyagok nem festhetőek, mert ahhoz 130°C körüli hőmérséklet szükséges. Ilyen hőmérsékletű vizet csak mintegy 3 bar nyomáson lehet előállítani. Ezt konfekcionált termékek (készruha) esetén nem lehet alkalmazni. Keverékek a természetes összetevő megfestésével az esetek nagy részében újra használatra alkalmassá tehetőek.
 • Mivel a varráshoz használt cérna az esetek 99%-ban szintetikus alapú, a festés után a cérna színe nem lesz azonos a ruháéval, annál világosabb lesz. („farmerhatás”)
 • Egyes ruhadarabok a festés után veszítenek az esztétikai értékükből, az erős igénybevétel miatt. Ezért, a formatartást igénylő ruhák (pl. öltöny zakó) festését nem javasoljuk.
 • Eredeti színre való „visszafestés” nem lehetséges! Egyrészt egyedi szín kidolgozása és egyenkénti festés nem lehetséges (rendkívül drága lenne),, másrészt az eredeti színnél mindig csak sötétebbre lehet festeni az esetleges foltok, kopás miatt. A színezék mindenhol „felhúz” a szálakra, az eredeti színt is mélyítve, sötétítve. Minél nagyobb a színhiány, annál sötétebb színnel lehet eredményt elérni
 • „Láthatatlan foltok”: Fehér, vagy világos színű ruhánál nem tudhatjuk és nem látható előre, hogy volt-e foltkezelve a ruha, a tulajdonosa használt-e dezodort, parfümöt, fehérítő hatású mosóport, ezért csak garanciavállalás nélkül tudjuk elvégezni a festést. Nagy a befoltosodás veszélye!
 • Akárcsak a tisztításnál, a festésnél is csak a ruhák állapota garantálható, a kiegészítők, csatok, gombok, cipzárak, ragasztott és varrt díszek – a gyártói igényességtől függően – maradhatnak épek, vagy sérülhetnek.
 • Annak érdekében, hogy a szaktudást igénylő festés megfizethető áru legyen, a festési ár nem tartalmaz vasalást. Ez annál is indokoltabb, mert a festhető ruhák zömét otthon sem vasaljuk általában. Felesleges többletkéltség, de amennyiben igénylik, a vasalást felár ellenében biztosítjuk.

Árak, árképzés

A festés költsége szoros összefüggésben van a ruhák súlyával. Ezért az árjegyzékünk az egyes ruhafajták átlagos súlya alapján került meghatározásra. Az árjegyzék átlagos ruhadarabra vonatkozik. Ha a vállalt ruha az átlagosnál jelentősen nehezebb, a súlya szerint határozzuk meg az árat. (Az árjegyzék szerinti minimális darabárat mindig fel számítunk.) Egyedi igények esetén egyedileg egyeztetünk árat.

Vállalási határidő

A festést egy központi műhelyben végezzük. A megrendelés időpontjától függően min. egy hét, max. 2 hét, amennyiben a festés problémamentes.
Szolgáltatás információ

Ruhatisztító üzletkek


Allee Ruhatisztító
Budapest, Váli utca 3.

Budagyöngye Ruhatisztító
Budapest, Szilágyi Erzsébet f. 121.

Pólus Ruhatisztító
Budapest, Szentmihályi út 131.

További ruhatisztító üzletek

Székhely (adminisztráció)


TOP SERVICE Hungária Kft.
Email: info@topservice.hu

Céges ajánlatok

Hotelszerviz
BÜFA segédanyagok

Top Service Hungária Kft.©
Adatvédelmi tájékoztató 2018

Kapcsolattartó


Karl Zoltán
Telefon: +36-30-932-2001
Email: karl.zoltan@topservice.hu

Vállalási szabályzat
Vissza a tartalomhoz