Textilkresz - Ruhatisztító

Tartalomhoz ugrás

Textilkresz


Hasznos tanácsok textil terméket vásárlók számára


A kereskedelmi forgalomba olyan terméket, mely nem tartalmaz „5” jelképpel ellátott textiltisztítási szimbólumot, nem szabad forgalomba hozni. A textilkresz pontos utasítást tartalmaz a tisztító szakember részére a termék kezelhetőségéről. A „textiles” termékek címkéinek elhelyezési módja többféle lehet, (bevarrttól a hátoldali ragasztásig)-, csomagoláson-, illetve az áruhoz pluszban mellékelve egyaránt. Azt, hogy melyik terméken hol és hogyan kell elhelyezni a címkét, mindig a vonatkozó jogszabályok határozzák meg. A textil- és textilruházati termékekre a fogyasztóvédelmi törvény előírásain kívül külön jogszabályok előírásai vonatkoznak.


Mi az a textilkresz?


Szabványosított, a textíliák kezelésére vonatkozó ábrasorozat, illetve jelölési mód.
Tulajdonképpen utasítás a felhasználónak arra, hogy az adott textíliánál hogyan kell eljárnia a tisztítás során (mosás, szárítás, vasalás). A különböző kelméket tisztításuk során kémiai és fizikai hatások érik, vagy befolyásolják a használhatóságot. Ezért a gyártók igyekeznek felvilágosítani a használókat annak érdekében, hogy a textília a legtovább viselhető legyen. A köznyelvben Textil-Kressznek is nevezett kezelési jelképsor segít tájékozódni, vagy felvilágosítást adni arról, hogy milyen tisztitási programokat kell választanunk az adott textíliához. Különösen fontos, hogy ha lehet, őrizzék meg a textilkresz-t a ruhadarabokban, hiszen munkatársaink is ezekre az információkra alapozva végzik a munkájukat.
Jelképek lényeges tartalmi ismertetése
teknő, kád„teknő, kád” jelkép: a mosásra (kézzel vagy géppel végrehajtható) vonatkozó kezelési utasításokat tartalmazza (magában foglalja az egyéb kapcsolatos „nedves kezelések” /áztatás, előmosás, öblítés, stb.), illetve a víztelenítés (pld. centrifugálás) körülményeit is)

egyenlőoldalú-háromszög„egyenlőoldalú-háromszög” jelképe: a mosás alatt-, illetve után, vizes közegben végrehajtott fehérítés jelképe (változott, a korábbi „Cl” vegyjeles piktogram elmaradt, bővült a fehérítőszerek köre /bármilyen, kizárólag nem-klórtartalmú/, a tiltást a „kontúros” helyett az áthúzott „tele-változat” jelenti)

négyzetnégyzet jelképe: a szárítás jelképe, beleértve a természetes (mint alapjelkép „üres” négyzet) és a dobos szárítás (négyzetben belülről érintkező kör) kódját (változásként megjelentek az egyes természetes száradással kapcsolatos piktogramok, amelyek alkalmazására a mellékletben külön kitérünk)

vasaló„vasaló” jelkép: a háztartási „préseléses hőmegmunkálás” körülményeire, azaz kézi nyomással végzett nyomás alatti simításra terjed ki (minimális változás a jelkép „szögletesebb kivitelezése”)

kör„kör”: a vegytisztítás piktogramja, amely a szerves-oldószeres kezelés mellett az öblítés-, víztelenítés és szárítás körülményeire egyaránt információkat nyújt (újdonság a „hivatásos vizes” módszerű tisztítási szimbólum „alap-jelképes” megjelenése, továbbá a betűjelek részben más értelmezése mint például W)

Összességében:

Az alapjelkép sorrend a következő (mosás,mosás, fehérítés,fehérítés, szárítás,szárítás, vasalás,vasalás, vegytisztítás,vegytisztítás,) ikonjai követik egymást.

Kiegészítő jelképeknél:

"átlós áthúzás" („András-kereszt”) tiltást jelent (a piktogram üresen hagyásával, mint korábban, kivéve a már említett kitöltött „fehérítési háromszöget”)

"aláhúzás(ok)" Kíméletes kezelésre utalnak a „kád” és „kör” jelképeknél (változás a nagyobb hosszúságú aláhúzás, illetve a nagyon kíméletes körülményre utalásnál az egymás alatti kétszeres vonalas jelölés (utóbbit korábban két egymás melletti vonalkával jelölték)),

"pontok" Hőmérsékleti fokoaztokat jelölnek a szárítás, vasalás, illetve esetenként (pld. USA-ban) mosás jelképeinél (a pontok száma más-más hőmérsékleti értéket jelent emelkedő sorrendben az adott kezelési műveleteknél).

Elterjedőben van a nedves tisztításra vonatkozó jel, mely egy körben lévő „W” betűt tartalmaz. Ez felel meg a  tisztításnak is.


Teendõ, ha a textilkreszben minden jelölés le van tiltva!


  • Először is ezt a terméket lehet, hogy meg sem kellett volna venni, mert ez egy úgynevezett egyszer használatos termék, mivel semmilyen eljárással nem engedélyezett a tisztítása.
  • Másodszor, garancia nélkül meg lehet próbálni, a szakember megítélésére bízva a legbiztonságosabb és legkímélőbb eljárással való tisztítást, de ehhez szükség van az Ön engedélyére.


Rendeletek és jogszabályok:


  • § - A textíliák nyersanyag összetételének megadásáról szóló Európai Parlament és tanács 1007/2011/EU rendelete és az ez alapján alkalmazandó, érvényes MSZ EN ISO 3758:2012 szabvány, melynek címe: „Textíliák. Jelképekkel megadott kezelési útmutató”.
  • § - A használati kezelési útmutatóról és a minőség tanúsításáról szóló 2/1984. (III.10.) BkM együttes rendelet.
  • § - A textíliák nyersanyag összetételének megadásáról szóló 5/1998. (I. 16.) IKIM rendelet 14.§-a, és az ez alapján alkalmazandó, érvényes MSZ ISO 3758 szabvány, továbbá a 2005. szeptember 1-től hatályos MSZ EN ISO 3758:2005 szabvány, melynek címe: „Textíliák. Jelképekkel megadott kezelési útmutató”.
  • § - A használati kezelési útmutatóról és a minőség tanúsításáról szóló 2/1984. (III.10.) BkM együttes rendelet. A kezelési jelképeket tartalmazó címkét, valamint konfekcionált termék esetén a méretjelzést maradandóan kell a termékhez rögzíteni.

Mire nem vállalunk garanciát?


Nem vállalunk garanciát azokra a tételekre, melyek nem tartalmaznak textilkreszt, illetve a tisztítási szimbólumok száma kevesebb, mint öt. Abban az esetben sem vállalunk garanciát, ha a ruházat nem tartalmaz anyagösszetételt. Esetleg a ruházat olyan egyedi konfekcionálás, mely sokféle anyagot tartalmaz, melyek tisztítás közben sérülhetnek.
Textilkresz

Ruhatisztító üzletkek


Allee Ruhatisztító
Budapest, Váli utca 3.

Budagyöngye Ruhatisztító
Budapest, Szilágyi Erzsébet f. 121.

Pólus Ruhatisztító
Budapest, Szentmihályi út 131.

További ruhatisztító üzletek

Székhely (adminisztráció)


TOP SERVICE Hungária Kft.
Email: info@topservice.hu

Céges ajánlatok

Hotelszerviz
BÜFA segédanyagok

Top Service Hungária Kft.©
Adatvédelmi tájékoztató 2018

Kapcsolattartó


Karl Zoltán
Telefon: +36-30-932-2001
Email: karl.zoltan@topservice.hu

Vállalási szabályzat
Vissza a tartalomhoz