Védjegyek, megkülönböztető minőségi jelek - Ruhatisztító

Tartalomhoz ugrás

Védjegyek


Főként az egyre jobban hódító kereskedelmi márkák körében kerül előtérbe (korábban meghatározóbb gyártói védjegyek mellett) a Védjegyoltalom alatt álló grafikai ábrázolások (szó, jelmondat, betű-ill. szám, ábra, szín stb.) alkalmazása a textiltisztítás területén is. Megkülönböztető képességükkel segítik kiváló minőségű termékekre irányítani a fogyasztók figyelmét. A jogosulatlan védjegyhasználat védjegybitorlást valósít meg. Hasonlóan egyre jobban elterjednek a megkülönböztető minőségjelek is. Napjainkban, az európai unióban 4 féle megkülönböztető minőség jelzés használatos, amely alapvetően azt tanúsítja, hogy a textília életciklusa előállítása során a lehető legkevésbé környezet terhelő és legjobban védi, óvja viselője egészségét.

Az OEKO-TEX (Védjegyek)


OEKO-TEXAz ÖKO-TEX megkülönböztető címke „Bizalom a textíliában – Ártalmas kísérőanyagokra vizsgált” felirata arról tájékoztatja a fogyasztót, a termék megfelel az ún. ÖKO-TEX Standard 100 előírásainak, amelyeket az ÖKO-TEX Standard 201 szerint vizsgáltak. A rendeltetés szerint négy termékosztály szerint kategorizálják a vizsgálandó cikkeket, így a „bébi- és kisgyermek textiláruk”, az „emberi bőrrel közvetlenül érintkező textíliák”, a „bőrrel nem érintkező, vagy kis felülettel kapcsolatban kerülő cikkek” és az ún. „kiegészítő-textíliák” (dekorációs ill. lakástextil áruk) képezik az egyes vizsgálati csoportokat. Az ÖKO-TEX rendszerben igen széleskörű a vizsgálandó jellemzők köre és az egyes káros anyagok, vegyületek egyáltalán nem (ide értve a kimutathatóság határát), vagy csak szigorú határértékek betartásával lehetnek jelen a textiltermékben. Vizsgálandó többek között a pH, a formaldehid-, a nehézfém-, a peszticid-tartalom, a fenol-származékok, ftalátok, szerves ónvegyületek, „biocid” kikészítőszerek, lángolást gátló segédanyagok, a rákkeltő ill. bizonyítottan allergiát okozó színezékek, szerves klórtartalmú színezésgyorsító szerek minimális jelenléte. A színtartósági követelményeknél a közepes fokozatú víz- ill. izzadságállóság, valamint száraz dörzsállóság szerepel, a színes bébi cikkeknél a nyállal és izzadsággal szembeni színtartóság. (régebben használt írásmóddal – és egyben ez is a kiejtése –: Öko-Tex)

OEKO-TEX Standard 100


A szabvány célja és elterjedtsége
Az OEKO-TEX Standard 100 célja, hogy a textil- és a textilruházati ipar humánökológiai szempontból kifogástalan termékeket gyártson, a kereskedők vevőiknek egészségügyi szempontból kifogástalan textilterméket ajánlhassanak és a fogyasztóközönséget megbízható módon tájékoztassa – a termék megfelelő megjelölésével – arról, hogy az OEKO-TEX által tanúsított termék az egészségre nem ártalmas. Ezt fejezi ki a tanúsító címke „Bizalom a textíliában” felirata.

Vizsgálati szempontok

Az OEKO-TEX Standard 100 szerinti minősítés széles körű anyagvizsgálattal kezdődik, amely több mint száz paramétert tartalmaz annak megállapítására, hogy a veszélyesnek minősített vegyi anyagok előfordulnak-e és milyen mennyiségben a vizsgált termékben. Ennek során vizsgálják a törvény által tiltott és szabályozott vegyületeket, az ismert egészségre ártalmas vegyi anyagokat, valamint az egészséggel összefüggő paramétereket. Az ezekkel kapcsolatos előírásokat rendszeresen aktualizálják a tudományos eredményeknek és a mindenkori törvényi előírásoknak megfelelően. A szabvány ezekre az anyagokra nézve veszélyességi határértékeket tartalmaz. Ahhoz, hogy a termék a szabvány szerint elfogadhatónak legyen minősíthető, a benne kimutatható vegyi anyagok mennyisége illetve az egyéb előírt paraméterek egyike sem haladhatja meg a határértéket.

Ilyen kritérium vonatkozik többek között a következő anyagokra

 • tiltott azoszínezékek,
 • rákkeltő és allergiát okozó színezékek,
 • formaldehid,
 • peszticidek,
 • klórozott fenolok,
 • szerves klór tartalmú benzolok és toluolok,
 • extrahálható nehézfémek,
 • ftalát tartalom,
 • szerves ónvegyületek,
 • biológiailag aktív és lángmentesítő anyagok,
 • UV-stabilizátorok;

Továbbá határértékek vonatkoznak a következő tulajdonságokra
 • színtartóság, pH érték, könnyen illó komponensek emissziója, szag.

Tanúsított védelem a káros ibolyántúli sugárzással szemben (Védjegyek)


UPF faktorA textiltermékek nyújtotta „mechanikus UV-védelem” fontossága a légkör ózon-koncentrációjának csökkenése miatt megnövekedett káros napsugárzás növekedés miatt került előtérbe. A láthatatlan ibolyántúli „UV-A” sugárzás hosszan tartó behatás esetén a bőr korai elöregedését ill. egyéb káros elváltozásokat okoz. Az „UV-B” sugarak a legveszélyesebbek szervezetünk számára. A káros UV-sugárzás fokozódása tehát az „ózon-pajzs” károsodásával függ össze. A megnövekedett UV-sugárzás összességében gyengíti az immunrendszer rendkívül fontos védekező-mechanizmusát, sőt a fokozott UV-behatás még a védőoltások hatékonyságát is lerontja. A bőrgyógyászok megalapozott prognózisa szerint az UV-sugárzás 5%-os fokozódása a bőrrák előfordulását 25%-kal megnöveli. A vonatkozó szabvány kilencféle UV-védelmi értéket (UPF faktor) tart nyílván (ez 15 és 50 között 5-ös terjedelmekkel, továbbá 50 fölötti). Az érték 15-24-ig „jó”, 25-35-ig „nagyon jó”, 40 fölött „kiváló” védelmet jelent az ibolyántúli sugárzással szemben. A textiltermékek UV-szűrő képességét befolyásolja a szálasanyag anyagi minősége, a kikészítés körülményei, az esetleges UV-védelmi segédanyagok alkalmazása.

Az „EU virág” szerinti tanúsítás (Védjegyek)


EU virágAz Európai Unióban 1992-től működtetik az „egységes környezetbarát termékek minőségtanúsító rendszerét, így az Unió öko-címkéjét jelenti az „európai virág” embléma. A textil- és textilruházati termékekre vonatkozó főbb követelményei. A termék életciklusa minden fázisában kevéssé legyen környezetterhelő (pl. ne legyen klórral fehérítve, az életciklus végén legyen újra-hasznosítható stb.), gyártásból származó szennyvíz éves kémiai oxigénigény-értéke (KOI) szigorú határértékhez kötött, továbbá az alkalmazott gyártási segédanyagok biológiailag lebonthatók legyenek, a termék nehézfém tartalma csak minimális lehet és rákkeltő vegyületre bomló színezék benne nem fordulhat elő, formaldehid, illékony szerves vegyületek, növényi kártevők elleni szerek (pl. gombaölők) maradványai csak nagyon kis mennyiségben fordulhatnak elő benne, a pentaklór-fenol tartalom teljesen tiltott, tiltottak az egészség-károsító speciális kikészítési és nyomási segédanyagok (pl. a PVC bázisú plastisol eljárás nyomópépében előforduló vegyületek), amelyek felsorolását az előírások részletesen tartalmazzák. Az „EU virág” használata a textil- és textilruházati termékeken nálunk még nem jellemző, azonban számos európai országban ez már elterjedt. A hazai „környezetbarát termék” védjegy (stilizált kocsánytalan tölgyfa) kiterjeszthető lenne a textilruházati termékekre is, de a feltételrendszer kidolgozása még várat magára.

Megkülönböztető minőségjel padlószőnyegekre (Védjegyek)


szőnyeg-jelvénytLakásaink textil-padlóburkoló anyagainál sem közömbös, hogy milyen környezeti körülmények között gyártották őket, biztonsággal garantálható-e az egészségre való ártalmatlanságuk a használat során. Az ennek megfelelő megkülönböztető minősítő rendszerek a következőket tartják szem előtt. Környezetkímélő (környezetbarát) legyen a padlószőnyeg gyártási eljárása, tehát a termék előállításához használt alap- és segédanyagoknál, alkalmazott technológiáknál maximálisan ügyelni kell a minimális környezetterhelésre. A használat során egészséget károsító anyagot garantáltan ne tartalmazzon a termék – ezt arra illetékes intézetnek folyamatosan tanúsítania kell. Főként az egészségre fokozottan veszélyt jelentő illékony szerves anyagok (aromás szénhidrogének, észterek, karbonsavak, stb.) előfordulása kerülendő. A gyártási hulladék és az elhasznált szőnyeg újrahasznosítható legyen. Akkreditált szakintézetben évenkénti teszteléssel garantálják a szigorú előírások betartását. A követelményeknek mindenben megfelelő padlószőnyegek viselhetik a GUT-10009 „szőnyeg-jelvényt”.

Ruhatisztító üzletkek


Allee Ruhatisztító
Budapest, Váli utca 3.

Budagyöngye Ruhatisztító
Budapest, Szilágyi Erzsébet f. 121.

Pólus Ruhatisztító
Budapest, Szentmihályi út 131.

További ruhatisztító üzletek

Székhely (adminisztráció)


TOP SERVICE Hungária Kft.
Email: info@topservice.hu

Céges ajánlatok

Hotelszerviz
BÜFA segédanyagok

Top Service Hungária Kft.©
Adatvédelmi tájékoztató 2018

Kapcsolattartó


Karl Zoltán
Telefon: +36-30-932-2001
Email: karl.zoltan@topservice.hu

Vállalási szabályzat
Vissza a tartalomhoz